lauantai 17. huhtikuuta 2010

Kulttuurimaisema

Kultturimaisema. Alue, missä näkyy kasvustoa tai muita merkkejä siitä, että sitä on joskus ihminen tavalla tai toisella asuttanut ja itselleen muokannut. Toivottavasti edes hiukan sinnepäin kuin määritelmä oikeasti menee, mutta kun kuljeskelee korvessa ja tulee paikalle jossa on jotain .. ikäänkuin asutun tuntua. Vaikka paikalla ei olisi tietä tai rakennuksia, niin yleensä kun tarkemmin tutkii, niin huomaa jotain mikä viittaa asutukseen. Mökkini lähialueet ovat olleet Ruotsin ja Venäjän raja-alueita ja siksi asuttuja, viljeltyjä ja milloin minkäkin raaka-aineen lähtösijoja (esim. terva ja sora) ja siksi maastossa on paljon jälkiä ihmisen tekemästä muokkauksesta.


Älä hämäänny siitä että metsä on tiheä ja aarnimainen, metsän ikä on korkeintaan viisikymmentä vuotta. vaan sepä ei olekaan se oleellinen. Vähäisestä valosta johtuen aluskasvillisuus on kaikonnut ja sammal vallannut elintilaa. Samalla on maan muodot palanneet näkyville ja paljastaneet...


.. No kuopan, tietysti. Nyt sitten annetaan mielikuvituksen laukata ja mietitään, mitä varten kuoppa on kaivettu. Tietenkään en tiedä mikä syy on ollut, mutta alueen historian tuntien se voi olla vanha sorakuoppa joka käytön loputtua on täytetty .. roinalla, tai vesiposti, joita alempana rinteessä on riittävästi..


..Siis suunnilleen tällainen. Mutta entä jos se onkin tervakuoppa, siis paikka missä tervaskannot on kuumennettu tervaa tihkuvaksi köntiksi maa-aineksen keskellä.. Useat ympäristön kivet on jonkinlaisen pikikeroksen tahraamia.



Ja kuopassa olevat kivikasat sopisivat tarkoitukseen mainiosti. Nykyisinkin alueella on paljon puita, joissa on taipumusta tervaantumiseen, eli kasvu on ruhjeista ja tiivistä pihkamassaa kehittävää.


Tässä esimerkki, oksat "liimattu" pihkalla kiinni ja lumi on sitten pudottanut..Mutta takaisin siihen kuoppaan. Ympäristön puut on hakattu aiemmin..

Tässä todiste hakkuista, joskus kuusikymmentä-luvun lopulta? (Anoppini nojailemassa) Tänään kuvaamani tiheä metsä on kymmenisen metriä pylväästä vasemmalla. Kuopassa on siis kaksi kivikasaa, mutta aluetta ei ole koskaan raivattu viljelyyn, eli peltoröykkiöstä ei siis ole kysymys.



Kuvassa näkyvät kannot ovat harvennusten ajalta eli eivät kovin vanhoja.. Kauniita kyllä


Kyllä tästäkin selvän saisi, vaan maksaako vaivan. Mielikuvitukseni ei enää oikeastaan sitä tietoa tarvitse.. ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti